Skip to content

30/05/2016 Persbericht

Total en fast-E slaan handen in elkaar voor netwerk van elektrische snellaad-infrastructuur in België

Officiële lancering in Total Ruisbroeck

Brussel, 20 mei 2016 – Vandaag vindt de officiële start plaats van het fast-E project op het servicestation Total Ruisbroek (autosnelweg E19) in aanwezigheid van Bart Tommelein, Viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams Minister van Financiën, Begroting en Energie. In dit door de European Union Connection Europe Facility ge-cofinancierd project worden in België, Duitsland, Tsjechië en Slowakije 308 elektrische snelladers geïnstalleerd langs de TEN-T corridors. Alleen al in België worden voor het eind van dit jaar 37 zogenaamde Triple-Chargers geplaatst bij Total tankstations, waarvan 26 op autosnelwegen (1 laadpaal voor 2 wagens per station), waarmee alle gangbare elektrische voertuigen snel geladen kunnen worden.

Daarmee is fast-E het grootste privaat-wetenschappelijke initiatief voor de bouw van de basis infrastructuur en het grootste EU ondersteunde infrastructuur-project voor elektrische voertuigen met een gezamenlijk investeringsvolume van rond de 18 miljoen euro.

Bart Tommelein, Minister van Energie: “Elektrisch rijden biedt een oplossing voor de uitdagingen op vlak van propere mobiliteit. Positief is dat steeds meer Vlamingen elektrisch willen rijden. Maar enkel met meer laadstations kunnen we het elektrisch rijden verder stimuleren. Tegen 2020 moet Vlaanderen 5.000 extra publieke laadpunten, 300 CNG-tankstations en 20 waterstofstations tellen. Daarom steun ik het elektrisch snellaadproject van Total en fast-E in Ruisbroek, in Vlaanderen en in België. Het maakt het elektrisch rijden opnieuw een stuk interessanter.”

Total maakt samen met Allego een landelijk dekkend netwerk van elektrische laadpalen mogelijk

In het kader van het fast-E project hebben Total en Allego besloten om hun krachten te bundelen en samen te werken voor het ter beschikking stellen van elektrische laadpunten in België. Deze samenwerking draagt bij tot de bevordering van duurzaam vervoer en tot de verbetering van de luchtkwaliteit.

“Een dekkend snellaadnetwerk is een belangrijke voorwaarde om e-mobility daadwerkelijk voor alle dag te laten functioneren. Fast-E zal als pilot eerst voor het basisnetwerk van snelladers zorgen om zo een antwoord te bieden op de groeiende EV markt”, zegt Désirée Oen, adviseur van de Europese Commissie bij de kick-off in Ruisbroek.

Paul Mannes, CEO Total België, voegt hieraan toe: “Total beschikt over een zeer uitgebreid en geografisch gespreid netwerk van tankstations in heel België, inclusief op autosnelwegen. Het leek ons niet meer dan logisch om in dit project te stappen daar dit niet alleen inspeelt op de veranderende mobiliteitsbehoeften van de klant. Dit toont ook duidelijk aan dat Total zich engageert voor een innovatieve en toegankelijke energie.

België is nog ver weg van een probleemloze rit van Oost naar West. Fast-E biedt niet alleen een oplossing binnen België, maar staat ook voor een vlekkeloze verbinding naar de andere landen. Met de plaatsingen op cruciale en bekende locaties met TOTAL en een relatief korte onderlinge afstand kunnen we de bestuurders er van overtuigen om over te stappen op elektrische mobiliteit” aldus Ulf Schulte, COO bij Allego.

37 snellaadstations in België: binnen 30 minuten EV voor 80% gevuld

De elektrische snellaadstations beschikken allen over de drie gangbare stekkers waarmee elektrische voertuigen binnen 30 minuten tot 80% gevuld kunnen worden. Deze stekkers zijn het Combined Charging System (CCS ofwel Combo), CHAdeMO en een Type2-Mennekes. De laadvermogens lopen van 43 tot 50kW. Zo zorgt fast-E ervoor dat iedere geschikte EV op het netwerk terecht kan.

Het merk en type elektrische of hybride wagen bepaalt welk type stekker de gebruiker nodig heeft. Door deze verscheidenheid is het noodzakelijk om vandaag de drie standaarden beschikbaar te maken op een snellaadstation. Dit moet de gebruiker de zekerheid bieden om te vinden wat hij zoekt.

Betalen is mogelijk via een applicatie op de smartphone of via een laadpas.

Fast-E blijft bestaande en nieuwe technieken beoordelen en onderzoeken

Binnen het fast-E project worden meerdere studies uitgevoerd die de locatieplanning, commerciële inbedding en massale uitrolplanning onderzoeken. Daarnaast worden nieuwe technieken als batterijopslag in combinatie met de hoge vermogens getest en verder voorbereid op integratie in de huidige technieken.

Belangrijkste onderzoek voor de bestuurders van elektrische voertuigen zal de interoperabiliteit zijn, met één pas op alle netwerken kunnen laden. Fast-E zal bestaande en nieuwe technieken beoordelen en onderzoeken zodat de laadervaring voor de gebruiker optimaal zal verlopen.

Over fast-E

Als penvoerder van het project fast-E zorgt Allego voor een optimale afstemming tussen de 9 ondernemingen waaronder vier autofabrikanten (Volkswagen AG, BMW AG, Renault SAS, Nissan Center Europe) en 3 laadpunt exploitanten (RWE, enviaM, Allego). Met de deelname van Deutsche Bahn en haar dochteronderneming DB Energie GmbH en de Hamburgse onderneming HySolutions worden de aansluitende onderdelen van intermodaliteit en infrastructuur gecomplementeerd.

Fast-E wordt in december 2017 afgerond met de begeleidende studies. De infrastructuur zal voortgezet worden door Allego.

Over Total

Total is een wereldwijde en geïntegreerde energieproducent, één van de eerste internationale olie- en gasmaatschappijen en de tweede grootste exploitant van zonne-energie. Zijn 100.000 medewerkers dragen bij aan de missie van de Groep: zich engageren voor een betere energie die veiliger, properder, efficiënter, innovatiever en toegankelijker is voor iedereen. Actief in meer dan 130 landen, stelt Total alles in het werk opdat zijn acties consequent een economische, sociale en ecologische meerwaarde hebben.

In België beschikt de Groep al over een ruime ervaring en is zij met meer dan 4.500 medewerkers voornamelijk actief op het vlak van raffinaderij, chemie en marketing & services.

Als marktleider staat TOTAL Belgium bekend om zijn vernieuwende producten en diensten. Met zijn energieoplossingen helpt Total om het energieverbruik van zijn klanten steeds meer terug te dringen. Een voorbeeld: het assortiment Excellium brandstoffen of de Fuel Economy smeermiddelen. Het gevarieerde productaanbod bestaat uit stookolie en houtpellets voor verwarming, lpg, gas, brandstof voor vliegtuigen, asfalt, smeermiddelen... Naast de 528 tankstations (waarvan 26 op de autosnelwegen) bestaat het netwerk ook uit 8 centra en regionale opslagplaatsen en 110 verdelers over het hele land.

Over Allego

Allego is als laadpunt exploitant actief in Nederland, België en Duitsland. De hoofdzetel is gevestigd in Arnhem en heeft filialen in Mechelen, Düsseldorf en Berlijn. Allego streeft een neutrale marktpositie na door zich te focussen op de infrastructuur. Hierdoor levert Allego een maximale gegarandeerde beschikbaarheid van haar laadnetwerk. Flexibiliteit wordt gewaarborgd door met diverse laadpaalfabrikanten samen te werken.

www.allego.be