Skip to content

Ons engagement

Als belangrijke speler op het gebied van multi-energie wil TotalEnergies​, samen met haar partners, bijdragen aan de ontwikkeling van haar ankergebieden. Leider worden op vlak van verantwoorde energie betekent zich engageren in het kader van onze economische activiteiten, maar ook in solidaire acties met de gemeenschappen om ons heen.

Onze strategie van maatschappelijke betrokkenheid in België, een land waar de Company al meer dan 100 jaar aanwezig is, steunt de sociale en culturele domeinen. Deze missie versterkt de dialoog en de samenwerking met de hele samenleving. 

Ons doel? Dat het bedrijf een hefboom voor verandering wordt ten opzichte van maatschappelijke en milieu-uitdagingen. We willen een vector van vooruitgang zijn in de gemeenschappen die ons onderdak bieden, want zij zijn ook degenen die bijgedragen hebben om  de Company TotalEnergies te maken tot wat hij op heden is.

Steun voor onderwijsprojecten en de strijd tegen sociale uitsluiting

Tada

TADA (Toekomst Atelier De l'Avenir) is een VZW die burgers en het bedrijfsleven betrekt bij het emancipatie en integratie van maatschappelijk kwetsbare tieners en hun omgeving. In Brussel begeleidt TADA meer dan 1000 jongeren gedurende meerdere jaren. Via onze weekendscholen en ons oud-leerlingen-netwerk bieden wij buitenschoolse activiteiten aan waarbij de (leer)lat hoog ligt, terwijl ook het welbevinden van het kind bevorderd wordt. Het doel van TADA is om burgers aan te moedigen meer individuele verantwoordelijkheid op te nemen ten voordele van een meer inclusieve maatschappij, waar er gelijke kansen zijn op ontwikkeling voor iedereen. 

Teach for Belgium

Teach for Belgium is een VZW die de ongelijkheden tussen scholen wil verminderen door jonge afgestudeerden en professionals op te leiden tot inspirerende leerkrachten voor leerlingen in de meest achtergestelde scholen, in samenwerking met de actoren uit de onderwijswereld.
De visie van de vereniging Teach for Belgium is dat alle leerlingen dezelfde slaagkansen krijgen, ongeacht hun socio-economische achtergrond.

YouthStart

YouthStart is een Belgische VZW die al meer dan 20 jaar NEET jongeren (Not in Employment, Education or Training) motiveert om hun leven in eigen handen te nemen dankzij een innovatieve training gebaseerd op ondernemerschap. Het doel van de training is dat de jongeren terug zelfvertrouwen krijgen en zo hun ambities kunnen waarmaken.

 

Vrijwilligerswerk

Het programma Action !

Het Action!-programma is een vrijwilligersprogramma voor en door TotalEnergies​ medewerkers. Het geeft elke werknemer de tijd en de middelen om actie te ondernemen. Alle medewerkers hebben de mogelijkheid om tot drie dagen per jaar van hun werktijd te besteden.

Toolbox

ToolBox is een VZW met als doel de interne werking en het beheer van sociale organisaties te verbeteren dankzij vrijwilligers die hun professionele expertise delen. Door middel van gepersonaliseerde begeleiding en opleidingen die het hele jaar aangeboden worden, stelt ToolBox hen in staat zich te ontwikkelen binnen het sociale netwerk in België.

 

Steun aan lokale gemeenschappen & verenigingen (sport, gezondheid)

20 km door Brussel

De historische banden tussen TotalEnergies en de Stad Brussel komen tot uiting o.a. door de herbevestigde aanwezigheid van de hoofdzetel van TotalEnergies in de hoofdstad en via de permanente steun aan het sociale en culturele leven van de stad. Het historische partnerschap van TotalEnergies met het S.IS. Brussels Promotion is er een mooi voorbeeld van, met name in het kader van de 20 km van Brussel: een sportevenement van Europese dimensie dat al meer dan 40 jaar wordt georganiseerd en dat 40.000 lopers van meer dan 130 nationaliteiten samenbrengt. Het partnership is door de jaren heen is geëvolueerd en TotalEnergies blijft, zoals het al meer dan 20 jaar doet, massaal deelnemen aan de race met een trots team van niet minder dan 400 lopers.

10 Miles en Marathon van Antwerpen

10 Miles van Antwerpen is een stratenloop in de Belgische stad Antwerpen. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd sinds 1986. Tijdens het evenement worden verschillende wedstrijden georganiseerd, waaronder de 10 mijl en de marathon van Antwerpen.

VZW Verkeerspark Woudlucht Heverlee

Op het schooldomein van Woudlucht in Heverlee komt er een multifunctioneel verkeer- en fietspark. In dit park zullen zowel de fietsvaardigheden als de verkeerskennis van de kinderen en jeugd getest worden. Deze combinatie zorgt voor een primeur in België: voor het eerst heb je theorie en praktijk samen op 1 plek.

 

Partner van grote culturele evenementen

Koningin Elisabethwedstrijd

Als één van de meest veeleisende en gemediatiseerde internationale wedstrijden is de Koningin Elisabethwedstrijd sinds zijn oprichting in 1937 een springplank voor uitzonderlijke violisten, pianisten, zangers en cellisten met een ontluikende internationale carrière. De Wedstrijd wil het raakpunt vormen tussen deze jonge muziektalenten van het hoogste kaliber en de grootste podia wereldwijd.

Europalia

Sinds 2011 is TotalEnergies​ een bevoorrechte partner van Europalia.  Europalia is een groot cultureel festival en presenteert sinds 1969, om de twee jaar, de essentie van het cultureel erfgoed van een land. Van oktober tot februari worden in Brussel en in vele Belgische en naburige steden alle artistieke praktijken op het festival georganiseerd: muziek, plastische kunsten, cinema, theater, dans, literatuur, architectuur, design, mode en gastronomie.
Dankzij haar festivals brengt EUROPALIA een duurzame samenwerking tussen verschillende artistieke partner op gangs. Via een internationaal netwerk reizen de projecten zowel binnen als buiten Europa. 

Flagey

Het partnerschap tussen Flagey en TotalEnergies​ bestaat al sinds het begin van de jaren 2000.  Flagey is een cultureel centrum volledig gewijd aan muziek en beeld. Het is het resultaat van een dynamisch initiatief komende uit verschillende Belgische gemeenschappen. Dit Brussels cultuurhuis heeft als doel activiteiten aan te bieden van hoge kwaliteit, met een Europese reikwijdte.

Het cultureel centrum is gelegen aan het  Flageyplein, naast de vijvers van Elsene. Het centrum is gewijd aan publieke en particuliere culturele activiteiten zoals muziek, film, tentoonstellingen en conferenties. TotalEnergies​ is stichtend partner van het artistieke en socio-educatief programma "Flagey Academy: Voice of Flagey". Dit is een ambitieus en lang termijn kooropleiding voor jongens en meisjes van 8 tot 18 jaar. Met deze partnerschip wenst TotalEnergies​ de waarden van uitmuntendheid, leren, luisteren en delen te belichamen, deze vormen namelijk de kern van de missie van het bedrijf op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

Restauratie van het Belgisch erfgoed

Museum Kunst & Geschiedenis

Het Museum Kunst en Geschiedenis is gevestigd in het Jubelpark in Brussel. Dit vorstelijke gebouw dat onder Leopold II werd opgericht, bevat duizenden kunstwerken en archeologische voorwerpen. Het is één van de grootste musea van Europa.
Eind 2019 werd een partnerschap ondertekend tussen TotalEnergies​ en het Brussels Museum Kunst & Geschiedenis voor de restauratie van het "Wintertuin"-paviljoen van Victor Horta.

Rubenshuis

In dit 17de-eeuwse stadspaleis woonde de briljante en veelzijdige kunstenaar Rubens met zijn gezin. Hier schilderde hij met zijn collega’s en assistenten. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstond in dit huis, in hartje Antwerpen. Het museum heeft niet alleen een interessante collectie, maar toont ook hoe de meester leefde en werkte. 
Van 2017 tot 2019 droeg TotalEnergies​bij tot de restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis in Antwerpen. Deze restauratie wint de prijs in de categorie Instandhouding [conservatie] met de ‘Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Awards 2020’, één van de meest gerenommeerde erfgoedprijzen ter wereld.

ONZE STEUN VOOR KMO’s

TotalEnergies​ in België is ook historisch betrokken bij de lokale gemeenschap via evenementen en door haar deelname aan bedrijfsnetwerken. De activiteit Corporate Solidarity is sterk ontwikkeld onder de Belgische KMO's. Deze activiteit bestaat uit het ondersteunen van netwerken die de ondernemingsgeest bevorderen.

  • Partner in economische en sociale ontwikkeling
  • Professionele netwerken
  • Coaching voor ondernemers
  • Steun voor KMO's en start-Ups

Vlajo

VLAJO (Vlaamse Jonge Ondernemingen) is een VZW die zich richt op alle niveaus van het onderwijs om de ondernemingsgeest bij jongeren binnen het Vlaamse onderwijssysteem te ontwikkelen. 

The Shift

De Shift is het Belgische platform voor organisaties en bedrijven die samen willen werken aan de transitie naar een duurzamere samenleving en economie.

Netwerk Ondernemen / Réseau Entreprendre Wallonie

Het is een netwerk van ondernemers voor ondernemers, waar ervaren ondernemers zich vrijwillig inzetten om jonge bedrijven bij te staan zodat ze zich (inter)nationaal kunnen ontwikkelen en op die manier jobs kunnen creëren. Hun uitgangspunt: een kwalitatieve match tussen een ervaren ondernemer (mentor) en jonge bedrijfsoprichters om hun groei te versnellen. Beide organisaties maken deel uit van de internationale organisatie Réseau Entreprendre.