Vue aerienne Anvers
Persbericht

Het Antwerpse platform past zich aan om de uitdagingen van de energietransitie en de marktontwikkelingen aan te gaan

Antwerpen, 22 april 2025 – Het Antwerpse platform is al meer dan 75 jaar een belangrijke industriële site voor TotalEnergies. Het geïntegreerde model (raffinage + petrochemie) in de Antwerpse haven garandeert de robuustheid en de competitiviteit van zijn activiteiten. TotalEnergies maakt een stand van zaken op van zijn investeringen voor de toekomst en past zijn petrochemische activiteiten aan om zijn concurrentiekracht te versterken.


"Net omdat we regelmatig aanpassingen en investeringen doorvoeren in het Antwerpse platform zal de toekomst op lange termijn verzekerd blijven van deze geïntegreerde raffinage-petrochemische site. Meer nog, het draagt ertoe bij dat het de meest efficiënte site van TotalEnergies in Europa is en blijft. Of het nu gaat om de bijdragen tot de decarbonisatie en de energietransitie, of om de uitdagingen van de markt aan te gaan, het platform weet hoe het zijn industrieel plan moet aanpassen om competitief te blijven en tewerkstelling te behouden voor de toekomst", zegt Ann Veraverbeke, Directrice van het Antwerps platform van TotalEnergies.


Aanpassingen om de decarbonisatie van de site en het transport te realiseren


Dankzij groene waterstof versnelt de Antwerpse site zijn decarbonisatie. In het kader van het 200 MW elektrolyserproject van Air Liquide heeft TotalEnergies een tolling-overeenkomst ondertekend om 130 MW te gebruiken voor de productie van 15.000 ton groene waterstof per jaar voor de Antwerpse site. TotalEnergies zal de groene elektriciteit leveren voor deze elektrolyser vanuit zijn offshore wind park Oranjewind. Het project moet eind 2027 operationeel zijn en zal de CO2-uitstoot van TotalEnergies Antwerpen met 150.000 ton per jaar verminderen. Bovendien zal het bijdragen aan de Europese hernieuwbare energie objectieven in het transport (RED III).


Door de productie van Sustainable Aviation Fuels (SAF) zal Antwerpen bijdragen aan de energietransitie van zijn luchtvaartklanten, die hun ecologische voetafdruk moeten verkleinen. Een eerste coprocessingproject om 50.000 ton SAF te produceren zal dit jaar worden opgestart op de Antwerpse site. Coprocessing is een van de processen die gebruikt wordt om SAF te produceren, waarbij koolwaterstoffen en biomassa gelijktijdig kunnen worden verwerkt in een conventionele raffinage-eenheid.


Dankzij de elektrificatie van zijn processen en batterijopslag draagt het platform van Antwerpen respectievelijk bij aan de decarbonisatie van zijn industriële activiteiten en aan de groeiende behoefte aan het in evenwicht brengen van het Belgische en Europese hoogspanningsnet. De batterijopslagfaciliteit met een vermogen van 25 MW en capaciteit van 75 MWh is de grootste van TotalEnergies in Europa en werd vorig jaar in gebruik genomen. Ze compenseert het intermitterende karakter van hernieuwbare energiebronnen en stimuleert zo hun ontwikkeling.


Aanpassen aan de evolutie van de markten en aan de overcapaciteit in de petrochemie


Naast deze toekomstgerichte ontwikkelingen heeft het platform ook te kampen met ernstige overcapaciteit op de petrochemische markt. Met het oog op het verwachte grote ethyleenoverschot in Europa, is het platform van plan om zijn oudste stoomkraker tegen eind 2027 te sluiten.
Historisch gezien was deze afhankelijk van een cruciaal contract met een externe gebruiker van de geproduceerde ethyleen, die onlangs heeft besloten het contract niet te verlengen bij de vervaldatum eind 2027. Hierdoor zal de stoomkraker, die niet geïntegreerd is in de downstream productie van polymeren van TotalEnergies, geen afzetmogelijkheden meer hebben voor zijn ethyleenproductie.


Deze sluiting zal de site in staat stellen om zich te concentreren op zijn meest moderne stoomkraker waarvan de ethyleen productie volledig door de polymeerfabrieken van TotalEnergies in Antwerpen en Feluy zal worden verwerkt.
Deze industriële aanpassing zal gebeuren door elke medewerker een oplossing te bieden die is aangepast aan zijn situatie en zonder ontslagen voor de 253 betrokkenen, dankzij interne overplaatsingen binnen het platform Antwerpen en door pensioneringen. Dit project is onderworpen aan het wettelijk informatieoverleg met de werknemersvertegenwoordigingen van het platform Antwerpen, waarmee TotalEnergies eind april het overleg zal aanvatten.
***


Over TotalEnergies in Antwerpen
De drie productiefaciliteiten van TotalEnergies in het Antwerpse havengebied vormen samen een geïntegreerd platform voor raffinage en petrochemie. Het platform produceert hoogwaardige brandstoffen die moeten voldoen aan de hoogste milieunormen zoals o.a. zwavelarme benzine en diesel. Daarnaast is er ook de productie van basischemicaliën zoals olefinen, en aromaten, die worden gebruikt voor de vervaardiging van polymeren. Het Antwerpse platform telt ongeveer 1.750 vaste medewerkers en stelt dagdagelijks nog een extra 1000-tal medewerkers van partnerbedrijven te werk.


Over TotalEnergies in de wereld
TotalEnergies is een wereldwijd geïntegreerd energiebedrijf dat energie produceert en levert: olie en biobrandstoffen, aardgas, biogas en koolstofarme waterstof, hernieuwbare energiebronnen en elektriciteit. Onze meer dan 100.000 medewerkers zetten zich in om zoveel mogelijk mensen te voorzien van energie die steeds betrouwbaarder, betaalbaarder en duurzamer is. Actief in ongeveer 120 landen, plaatst TotalEnergies duurzaamheid centraal in zijn strategie, projecten en operaties.
 

Perscontact TotalEnergies in België
Tom Claerbout : +32 (0)470 20 64 20 l [email protected]
 

Waarschuwing
De begrippen 'TotalEnergies', 'het bedrijf TotalEnergies' en 'het Bedrijf’ die in dit document worden gebruikt, verwijzen naar TotalEnergies SE en de geconsolideerde entiteiten die TotalEnergies SE rechtstreeks of onrechtstreeks controleert. De termen 'wij', 'ons' en 'onze' kunnen eveneens worden gebruikt om te verwijzen naar deze entiteiten of hun medewerkers. De entiteiten waarin TotalEnergies SE een rechtstreekse of onrechtstreekse deelneming heeft, zijn afzonderlijke en onafhankelijke rechtspersonen.
Dit document kan toekomstgerichte verklaringen bevatten. Deze kunnen in de toekomst onnauwkeurig blijken te zijn en zijn afhankelijk van risicofactoren. Noch TotalEnergies SE, noch enige van haar dochterondernemingen neemt enige verplichting of verantwoordelijkheid op zich ten aanzien van beleggers of enige andere belanghebbende om enige van de verklaringen, toekomstgerichte informatie, tendensen of doelstellingen in dit document bij te werken of te herzien, in het bijzonder als gevolg van nieuwe informatie of toekomstige gebeurtenissen. Informatie over risicofactoren die een wezenlijk nadelig effect zouden kunnen hebben op de financiële resultaten of activiteiten van TotalEnergies is ook beschikbaar in de meest recente versies van het Universele Registratiedocument dat door TotalEnergies SE is ingediend bij de Franse Autoriteit voor Financiële Markten (l’Autorité des Marchés Financiers), gelijkaardig instituut als de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) in België, en het Formulier 20-F dat is ingediend bij de Securities and Exchange Commission ("SEC") van de Verenigde Staten.