Skip to content

14/02/2018 Nieuws

"België is niet weg te denken voor Total"

Interview van Bernard Pinatel, algemeen directeur van de afdeling Raffinage en Chemie bij Total en lid van het Uitvoerend Comité van Total, vertegenwoordiger van de Groep in België, in "Échanges internationaux", Unique revue du Comité National Français de la Chambre de Commerce Internationale.

 

Total is marktleider op het gebied van raffinage en de distributie van brandstoffen in België. De Groep is erg actief op het vlak van R&D en werkt aan de verbetering van zijn milieuprestaties.

Kunt u ons de activiteiten van Total in België even voorstellen?

België is een historisch land voor Total: we zijn er al bijna een eeuw actief en er werken 4.800 medewerkers van ons. Onze activiteiten dekken er de afnemerszijde van de energieketen, gaande van de raffinage van aardolie tot de transformatie ervan in kunststoffen, alsook de distributie van aardolieproducten, gas en elektriciteit. Voor de raffinage en de petrochemie zijn we zowel gevestigd in Brussel als in Antwerpen en Feluy. Een deel van de hoofdzetel van de tak Raffinage en Chemie is in Brussel ondergebracht, met name in de Nijverheidsstraat vlak bij de Europese instellingen. In Antwerpen ligt dan weer ons grootste platform van Europa voor raffinage en petrochemie. In Feluy tot slot hebben we een petrochemische fabriek en ons voornaamste R&D-center, een pionier in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en nieuwe polymeren.

Naast die industriële activiteiten is Total met meer dan 500 benzinestations marktleider op het gebied van distributie van brandstoffen in België. Total Belgium verkoopt ook andere producten zoals smeerolie, stookolie voor verwarming, bitumen en pellets. Via dochteronderneming Lampiris levert Total eveneens aardgas en elektriciteit aan ondernemingen en particulieren. Lampiris is met een miljoen klanten de derde grootste speler op de Belgische markt op het gebied van verkoop van aardgas en elektriciteit. Als maatschappelijk verantwoorde onderneming ondersteunen we bovendien sportieve, sociale of culturele projecten. Zo zijn we al verschillende jaren een actieve partner van de 20 km door Brussel en de Koningin Elisabethwedstrijd en zetten we ons in voor educatieve en sociale verenigingen.

Wat zijn de kenmerken van het platform voor raffinage en petrochemie in Antwerpen?

Ons platform in Antwerpen is het belangrijkste van de Groep in Europa. Het ligt in het havengebied van de stad, centraal in de hub Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen. Het platform bestaat uit drie fabrieken. In de eerste plaats een raffinaderij die 338.000 vaten ruwe aardolie per dag verwerkt en waarvan de activiteiten de productie van olieproducten omvatten (lpg, benzine, diesel, zware stookolie, kerosine, enz.). Daarnaast is er een petrochemisch complex dat chemische basisproducten produceert en ook een productiesite voor polymeren. Die worden gebruikt in tal van huishoudelijke en industriële toepassingen, zoals in verpakkingen en in bumpers voor auto's. Elke dag werken er zo'n 1.700 medewerkers op deze drie sites. We hebben zopas meer dan een miljard euro geïnvesteerd in Antwerpen om het platform te moderniseren en het een van de meest competitieve van de sector te maken. Onze bedoeling is onze industrie aan te passen aan de evolutie van de markt door de productie te richten op producten met een hogere toevoegde waarde die voldoen aan de strengste milieunormen. Wat de raffinage betreft, ronden we de bouw van twee nieuwe eenheden af waarmee we meer huisbrandolie met nieuwe specificaties kunnen produceren en minder zware stookolie. Op het gebied van petrochemie is het de bedoeling om zo veel mogelijk grondstoffen te gebruiken tegen een voordelige prijs ter vervanging van nafta, dat afkomstig is uit aardolie en dus duurder is. Zo gebruiken we sinds vorige lente ethaan, afkomstig uit aardgas. Dat importeren we uit Noorwegen. Binnenkort kunnen we het gas dat wordt geproduceerd tijdens het raffinageproces recupereren en omzetten. De volledige modernisering van het platform zal over enkele weken klaar zijn.

Hoe ziet uw strategie eruit op het vlak van R&D?

Ze staat symbool voor onze algemene strategie, die gericht is op innovatie. Daardoor kunnen we onze industrie optimaliseren (de beschikbaarheid en energie-efficiëntie van onze eenheden verbeteren, enz.) en onze zogenaamde ‘oplossingen met een laag koolstofgehalte' ontwikkelen. Het gaat om bioproducten zoals biobrandstoffen of biopolymeren, of producten waarmee we de energie-efficiëntie van onze klanten kunnen verbeteren door het lichter maken van de materialen. We besteden jaarlijks bijna 350 miljoen euro aan onderzoek. Onze R&D-teams tellen meer dan 300 onderzoekers van wie de meesten (250) in België werken, in Feluy. Daar werd trouwens een van onze grootste innovaties van de voorbije jaren ontwikkeld: een polypropyleen compound waarmee we auto-onderdelen kunnen ontwerpen die 20 tot 30 procent lichter zijn en zo het verbruik en de uitstoot van voertuigen verlagen.

Hoe ziet u de verbetering van uw milieuprestaties?

De ambitie van Total is om over twintig jaar de beste te zijn op het vlak van verantwoord energiegebruik. Dat betekent dat onze strategie het scenario volgt van het Internationaal Energieagentschap. Dat scenario streeft ernaar de stijging van de temperatuur te beperken tot minder dan 2 °C. Ons engagement berust op drie pijlers: een betere koolstofintensiteit in onze productiemix, de ontwikkeling van hernieuwbare energie en tot slot de verbetering van de energie-efficiëntie. Onze afdeling Raffinage en Chemie is uiterst betrokken bij deze uitdagingen en is er helemaal klaar voor. Wij hebben onszelf tot doel gesteld om de energie-efficiëntie van onze installaties met 1 procent per jaar te verbeteren tussen 2010 en 2020 en we zijn op de goede weg om dat doel te bereiken. We investeren bovendien sterk in de ontwikkeling van biobrandstoffen. Zo bouwden we de grootste bioraffinaderij van Frankrijk, op een boogscheut van Marseille. Daarnaast investeren we in de ontwikkeling van biokunststoffen. In de loop van 2018 zullen we in Thailand PLA produceren, een 100 procent biologische en recycleerbare kunststof. Zoals ik al zei, richt onze R&D-afdeling zich tot slot op onderzoek naar oplossingen die de materialen lichter maken en dus uiteindelijk ook de ecologische voetafdruk verkleinen.

Wat zijn de plannen op middellange en lange termijn?

Dat zijn er veel, maar alles vertrekt vanuit onze strategie die we in drie woorden kunnen samenvatten: concurrentievermogen, groei en innovatie. We blijven onze industriële sites in Europa aanpassen, zoals we nu al doen in Antwerpen. Zo worden ze allemaal sterk genoeg, ongeacht het economische klimaat. We willen ons ook verder ontwikkelen op het vlak van petrochemie, een sector met een groei van meer dan 4 procent per jaar. Bij het begin van het jaar hebben we grote investeringen aangekondigd in Zuid-Korea en in de Verenigde Staten. En daar zal het niet bij blijven! De wil om pionier te zijn, is een van de waarden van de Groep Total. Ik wil dan ook dat we dynamisch aan de slag blijven om onze klanten nieuwe innovaties te bieden die hun impact op het milieu verkleinen.