Skip to content

22/10/2019 Persbericht

Recyclage van plastic: Total verdubbelt zijn productiecapaciteit van gerecycleerd polypropyleen voor de auto-industrie

Parijs, 22 oktober 2019 – Total gaat de productiecapaciteit van zijn dochterbedrijf Synova verdubbelen als antwoord op de groeiende vraag naar hoogwaardige gerecycleerde materialen op de markt. De Franse marktleider met thuisbasis in Normandië zal begin 2021 per jaar 40.000 ton gerecycleerd polypropyleen produceren dat voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen van de OEM’s en autoconstructeurs.

“Een van de vele troeven van plastic is dat het de materialen verlicht en zo de energie-efficiëntie van producten uit ons dagelijkse leven verbetert en helpt onze CO2-uitstoot te drukken. Via de ontwikkeling van grondstoffen afkomstig van recyclage bieden we een concreet antwoord op de uitdaging rond het beheer van het einde van de levensduur van plastic", vertelt Valérie Goff, directeur Polymeren binnen de afdeling Raffinage-Chemie bij Total. "Deze investering consolideert de overname van Synova begin 2019 en is een nieuwe stap voor onze activiteiten in de circulaire economie. Ze draagt bovendien bij tot onze doelstelling om tegen 2030 30% van onze polymeren te produceren op basis van gerecycleerd materiaal en tot onze ambitie om het voortouw te nemen op het vlak van verantwoorde energie.”

Total en de recyclage van plastic

Total is medeoprichter van de Alliance to End Plastic Waste, die een veertigtal bedrijven uit de waardeketen van kunststof en consumptiegoederen verenigt. Samen verbinden ze zich ertoe meer dan 1 miljard dollar te storten. Over vijf jaar zou dat zelfs 1,5 miljard dollar moeten zijn. Op die manier willen ze oplossingen toepassen om het plastic afval uit het milieu - en dan vooral uit de oceanen - te houden.

Total legt zich toe op alle vormen van recyclage om tot hoogwaardige, gerecycleerde polymeren te komen.

Zo produceert Total bijvoorbeeld Circular Compounds®: polypropyleen en polyethyleen dat voor minstens 50% uit gerecycleerd materiaal bestaat en dezelfde eigenschappen heeft als zuivere polymeren.

Total werkt samen met Citeo, Saint-Gobain en Syndifrais aan een project dat tegen 2020 een recyclagesysteem voor polystyreen wil uitwerken in Frankrijk. De haalbaarheid van een grootschalige productie zal worden getoetst op de industrieterreinen van de Groep in Carling (Frankrijk) en Feluy (België).

Total is daarnaast een van de wereldleiders op het vlak van bioplastic. De joint venture Total Corbion PLA bezit in Thailand een fabriek met een capaciteit van 75.000 ton PLA per jaar, een biokunststof die 100% biogebaseerd, recycleerbaar en biologisch afbreekbaar is.

Total heeft de ambitie om tegen 2030 30% van zijn polymeren te produceren op basis van gerecycleerd materiaal.