Persbericht

Total en ENGIE slaan de handen in elkaar om de grootste productiesite voor groene waterstof op 100% hernieuwbare elektriciteit te ontwikkelen in Frankrijk

Parijs, 13 januari 2021 – Total en ENGIE hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het project Masshylia, de grootste productiesite van Frankrijk voorhernieuwbare waterstof, te ontwerpen, ontwikkelen, bouwen en beheren in Châteauneuf-les-Martigues in de zuidelijke regio Provence-Alpes-Côte d’Azur.

De electrolyser van 40 MW komt in de bioraffinaderij van Total in La Mède te staan en zal worden aangedreven door zonneparken met een totale capaciteit van meer dan 100 MW. Per dag zal de electrolyser 5 ton groene waterstof produceren. Daarmee beantwoordt hij aan de noden van het productieproces van biobrandstoffen van de Total-bioraffinaderij in La Mède en wordt er jaarlijks 15.000 ton CO2-uitstoot vermeden.

Er zal een innovatieve beheeroplossing voor de productie en de opslag van waterstof uitgewerkt worden om de onregelmatigheid van de productie van zonne-elektriciteit en de voortdurende nood aan stroomvoorziening van de bioraffinaderij te beheren.

Het project integreert ook de implementatie van 5 innovaties die ongezien zijn in Europa en de decarbonisatieoplossingen van de sector inluiden:

• Een digitaal besturingssysteem voor de permanente toelevering van waterstof met de mogelijkheid om de productie van zonne-elektriciteit in real time te beheren
• De optimalisering van de integratie van verschillende fotovoltaïsche parken om de electrolyser te voeden en zo energieverlies en overbelasting van het netwerk te beperken
• Grootschalige opslag van waterstof om de onregelmatige productie van elektriciteit en het ononderbroken waterstofverbruik in evenwicht te brengen
• Een rechtstreekse gelijkstroomverbinding tussen een fotovoltaïsch park en de electrolyser om de energiebalans te verbeteren
• Een geoptimaliseerde industriële beveiliging dankzij het gebruik van digitale 3Dmodellen voor elk onderdeel van de installatie

Na deze eerste fase kunnen er door de partners nieuwe hernieuwbare parken worden ontwikkeld voor de electrolyser, die tot 15 ton groene waterstof per dag kan produceren.

Het Masshylia-project wordt door verschillende regionale instituten als innovatief beschouwd en is van groot belang voor de regio (zuidelijke regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, metropool Aix-Marseille-Provence, concurrentiepool Capenergies). Het kan rekenen op de steun van lokale spelers, omdat het de CO2-uitstoot kan verminderen, de economische voordelen van hernieuwbare waterstof kan aantonen en geïntegreerd kan worden in het lokale en Europese ecosysteem.

De twee partners willen in 2022 van start gaan met de bouw van de installaties – na een grondige technische studie – om in 2024 te beginnen met de productie (onder voorbehoud van de nodige financiële steun en vergunningen). Het project heeft hiertoe al subsidieaanvragen ingediend bij de Franse (AMI) en Europese (IPCEI, Innovatiefonds) autoriteiten.

“Innovatie en duurzaamheid staan centraal in dit gezamenlijke project. Ons engagement in de Europese alliantie voor schone waterstof toont aan dat we geloven in de toekomst van hernieuwbare waterstof. Samen met onze partner ENGIE willen we die plannen concreet maken. Deze installatie voor de productie van hernieuwbare waterstof, in combinatie met onze expertise op het vlak van zonne-energie, is opnieuw een sprong voorwaarts om tegen 2050 koolstofneutraal te worden”, licht Philippe Sauquet, Directeur Gas, Renewables & Power bij Total toe.De samenwerking van twee grote Franse energiebedrijven maakt de ontwikkeling van de waterstofsector mogelijk. En dankzij dit gezamenlijke industriële project dat op internationaal niveau reproduceerbaar is, kunnen we er ook een toonaangevende rol in spelen.”

“Het project Masshylia toont aan dat ENGIE klaar is om de uitdagingen van de energietransitie aan te gaan door innovatieve, koolstofneutrale oplossingen uit te werken. Het partnerschap tussen ENGIE en Total belichaamt door zijn omvang en erg ambitieuze geïntegreerde aanpak de ontwikkelingsstrategie van ENGIE voor hernieuwbare waterstof om zo de CO2-voetafdruk van onze klanten te drukken. Het effent bovendien het pad voor een multifunctioneel ‘centrum’ voor hernieuwbare waterstof in de nabije toekomst, dat sterk verankerd is in de regio, maar wel een internationale draagwijdte heeft”, zegt Gwenaëlle Avice-Huet, Adjunct-algemeen directrice bij ENGIE verantwoordelijk voor hernieuwbare energie.

Lees meer op total.com