Skip to content

16/09/2020 Persbericht

Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Total installeert 200 laadpunten voor elektrische wagens en luidt daarmee de start in van een nieuwe ontwikkelingsfase.

Brussel, 16 september 2020 - Total heeft de eerste installatiefase afgerond van het netwerk elektrische laadpalen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er werden meer dan 200 laadpunten geïnstalleerd op de openbare weg, waar ze toegankelijk zijn voor alle eigenaars van elektrische voertuigen. Dit basisnetwerk bedient de hoofdwegen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Total gaat vandaag van start met de tweede ontwikkelingsfase door op aanvraag van particulieren elektrische laadpalen te installeren. Eigenaars van elektrische wagens kunnen via het digitale platform Charge.Brussels de installatie van openbare elektrische laadpalen aanvragen. Na evaluatie* van de aanvraag, worden deze laadpalen in de buurt van hun woonplaats en/of werkplek in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geïnstalleerd. Alle laadpalen worden voorzien van groene elektriciteit van Total Gas & Power.

Naar een mobiliteit die in lijn ligt met de doelstellingen omtrent koolstofneutraliteit

Tegen 2035 wil de Brusselse regering in het Brussels Gewest meer dan 11.000 laadpalen plaatsen die voor iedereen toegankelijk zijn. Ze wil op deze manier alternatieve energiebronnen zoals elektriciteit stimuleren ter aanvulling van de traditionele brandstoffen. “Naast investeren in alternatieven voor de eigen wagen, moet Brussel een ‘motor shift’ op gang brengen om de lucht- en levenskwaliteit in ons Gewest te verbeteren. Aangezien veel Brusselaars geen eigen garage hebben, bieden we een basislaadnetwerk aan in de openbare ruimte, zodat al wie wil investeren in een elektrische wagen, dat ook perfect kan doen”, verduidelijkt Elke Van den Brandt, minister van Mobiliteit in Brussel.

Dit project van Total Belgium ligt in lijn met de ambitie van de Groep Total om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn met al haar wereldwijde activiteiten. Elektrische mobiliteit maakt deel uit van de belangrijkste pijlers waarop deze ambitie steunt. “Tegen 2025 willen we meer dan 150.000 laadpunten in gebruik stellen over heel Europa”, zegt Bernadette Spinoy, algemeen zoals in Nederland met de huidige installatie van een ruim laadpalennetwerk in de regio Amsterdam of hier in België met het pilootproject in Brussel, zijn we klaar voor de volgende fases van onze ontwikkeling op het vlak van elektrische mobiliteit.”

Een aanvraag om een elektrische laadpaal te laten plaatsen via Charge.Brussels: hoe werkt dat?

  • Wie met een 100% elektrisch voertuig rijdt of van plan is er binnenkort een te kopen, kan een openbare laadpaal aanvragen op het digitale platform www.charge.brussels.
  • We installeren de laadpaal dicht bij uw woonplaats of werkplek op voorwaarde dat u op het opgegeven adres geen eigen parkeerplaats hebt.
  • We gaan na of uw aanvraag aan deze voorwaarden voldoet en als dat zo is, zoeken we een locatie die geschikt is voor de installatie van de laadpaal.
  • De laadpalen zijn toegankelijk voor alle soorten elektrische voertuigen.
  • Elke laadpaal met een vermogen van 22 kW heeft twee laadpunten die tegelijkertijd gebruikt kunnen worden.

 

* Details en condities zijn terug te vinden op: https://www.charge.brussels/laadpaal-aanvragen/aanvraaglaadpaal-particulieren/