Total is medeoprichter van de nieuwe internationale alliantie tegen plastic afval
Parijs, 16 januari 2019 – Total staat mee aan de wieg van een nieuwe internationale alliantie die bedrijven uit de waardeketen van kunststof en consumptiegoederen verenigt. Samen willen ze oplossingen voorstellen om plastic afval uit het milieu - en dan vooral uit de oceanen - te houden.
De Alliance to End Plastic Waste, die vandaag door een dertigtal deelnemende bedrijven van over de hele wereld werd gelanceerd, verbindt zich ertoe meer dan 1 miljard dollar te storten. Over vijf jaar zou dat zelfs 1,5 miljard dollar moeten zijn. De Alliantie zal oplossingen uitwerken en toepassen om plastic afval te verminderen en te beheren en om de recyclage ervan volgens het principe van circulaire economie te stimuleren.
“Door bij te dragen tot het lichter maken van de materialen, verbetert plastic de energie-efficiëntie van de producten die we dagelijks gebruiken en kunnen we onze CO2-uitstoot drukken. Het is echter van cruciaal belang om het beheer van deze producten aan het einde van hun levensduur te optimaliseren zodat ze niet meer in het milieu terechtkomen”, aldus Bernard Pinatel, algemeen directeur Raffinage - Chemie bij Total en lid van het Uitvoerend comité van de Alliantie. “Medeoprichter zijn van de Alliantie is een logische stap voor Total, dat ernaar streeft het voortouw te nemen op het vlak van verantwoorde energie. De acties van de Alliantie vormen een aanvulling op de inspanningen die we nu al leveren om de energie-efficiëntie van onze producten te verbeteren, de recyclage ervan verder uit te werken en om bioplastic te produceren.”
De Alliantie is een non-profitorganisatie die bedrijven verenigt die kunststoffen maken, gebruiken, verkopen, behandelen, ophalen en recycleren. Ze dekt de volledige waardeketen en bestaat dus uit producenten van chemicaliën, kunststoffen, consumptiegoederen, detailhandelaren, verwerkende bedrijven en bedrijven die afval beheren. De Alliantie werkte samen met de World Business Council for Sustainable Development als stichtende strategische partner.
De Alliantie heeft een eerste reeks projecten en samenwerkingen voorgesteld. Het zijn stuk voor stuk voorstellen om het probleem van plastic afval aan te pakken en op te lossen.
- Partnerschappen uitbouwen met steden om geïntegreerde afvalbeheersystemen te ontwerpen in grote stedelijke gebieden zonder infrastructuur, vooral langs rivieren die grote hoeveelheden niet-beheerd plastic afval van het land naar de zee voeren. Hierbij moeten uiteraard de lokale autoriteiten en stakeholders worden betrokken. Het maakt het bovendien ook mogelijk om reproduceerbare, economisch haalbare modellen uit te werken die in verschillende steden en regio’s kunnen worden toegepast. De Alliantie wil vooral partnerschappen aanknopen met steden die gelegen zijn in zones waar gebruikt plastic overvloedig aanwezig is. Ze zal ook proberen om zich aan te sluiten bij andere programma’s die al lopen in de steden, zoals het project STOP in Indonesië.
- Investeren in het Incubator Network van Circulate Capital voor de ontwikkeling en promotie van technologieën, bedrijfsmodellen en ondernemers die plastic afval in zee voorkomen en het beheer en de recyclage ervan verbeteren. Het doel is om een portfolio van investeringsprojecten uit te werken, te beginnen met Zuidoost-Azië.
- Het ontwikkelen van een wetenschappelijk, internationaal open source informatieproject ter ondersteuning van afvalbeheerprojecten wereldwijd dankzij betrouwbare gegevensverzameling, maatregelen, standaarden en methodologieën om overheden, bedrijven en investeerders te helpen en om acties te versnellen die het storten van afval in het milieu willen verhinderen. De Alliantie onderzoekt de samenwerkingsmogelijkheden met gerenommeerde universitaire instellingen en andere organisaties die al betrokken zijn bij het verzamelen van gelijkaardige gegevens.
- Samenwerken met intergouvernementele organisaties zoals de Verenigde Naties om workshops en gemeenschappelijke opleidingen te geven aan overheidsfunctionarissen en lokale leiders. De meest doeltreffende en relevante oplossingen op lokaal niveau en op de meest prioritaire vlakken helpen bepalen en onderzoeken.
- Renew Oceans ondersteunen om lokale investeringen en engagementen te stimuleren. Het programma is ontworpen om plastic afval op te vangen vanuit de tien belangrijkste rivieren die de grootste hoeveelheid afval van het land naar de oceanen voeren. De eerste initiatieven richten zich op het project Renew Ganga, dat ook gesteund wordt door de National Geographic Society.
De Alliantie zal de komende maanden nog meer investeringen doen en haar interventies opdrijven in vier kerndomeinen:
- De ontwikkeling van infrastructuur om afval te verzamelen, te verwerken en te recycleren
- Innovatie om vooruitgang te boeken met nieuwe technologieën die de recyclage van afval vergemakkelijken en om waarde te creëren met alle herbruikbare kunststoffen
- Opleiding en mobilisatie van overheden, bedrijven en gemeenschappen om actie te ondernemen
- Het reinigen van zones die al erg vervuild zijn door plastic afval, vooral de voornaamste transportwegen zoals de rivieren die het afval naar de oceanen leiden
Onderzoek van het Ocean Conservancy toont aan dat bijna 80% van plastic afval in de oceanen afkomstig is van het vasteland en dat het grootste deel daarvan wordt vervoerd door de rivieren. Zo gaat een studie ervan uit dat meer dan 90% van plastic afval in zee van de 10 grootste rivieren ter wereld komt - acht in Azië en twee in Afrika. 60% van plastic afval in de oceanen is afkomstig van vijf landen in Zuidoost-Azië.
De volgende bedrijven vormen de stichtende leden van de Alliantie: BASF, Berry Global, Braskem, Chevron Phillips Chemical Company LLC, Clariant, Covestro, Dow, DSM, ExxonMobil, Formosa Plastics Corporation USA, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, NOVA Chemicals, OxyChem, PolyOne, Procter & Gamble, Reliance Industries, SABIC, Sasol, SUEZ, Shell, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total en Veolia.
De persconferentie die om 14.00 u. GMT doorgaat en ongeveer 30 minuten zal duren, wordt rechtstreeks op het internet uitgezonden. Ze kan gevolgd worden via www.endplasticwaste.org/live.
Meer weten? Bezoek www.endplasticwaste.org.
Over Total
Total is een wereldwijde en geïntegreerde energieproducent, één van de eerste internationale olie- en gasmaatschappijen en een belangrijke speler op het vlak van koolstofarme energieën. Zijn 98.000 medewerkers engageren zich voor een betere energie die veiliger, properder, efficiënter, innovatiever en toegankelijker is voor iedereen. Actief in meer dan 130 landen, stelt Total alles in het werk opdat zijn activiteiten consequent een economische, sociale en ecologische meerwaarde hebben.
* * * * *
Contact Total
Mediarelaties: +33 1 47 44 46 99 - [email protected] - @TotalPress
Investor relations: +44 (0)207 719 7962 - [email protected]